Vlada predložila povećanje niže stope PDV od 1. januara

Bez autora
Dec 01 2013

Vlada Srbije je predložila da od 1. januara 2014. godine niža stope poreza na dodatu vrednost (PDV) bude povećana sa osam na 10 odsto, a kod prometa i uvoza kompjutera i računarskih komponenti na 20 odsto. Niža, takozvana posebna stopa, primenjuje se na osnovne životne namirnice, lekove i medicinska sredstva, hotelske i ugostiteljske usluge, novine, kompjutere.Kako se navodi u Predlog izmena Zakona o PDV, koji je dostavljen Skupštini Srbije, očekuje se da će to povećanja PDV budžetu Srbije godišnje doneti oko 20 milijardi dinara.

Vlada predložila povećanje niže stope PDV od 1. januaraVlada Srbije je predložila da od 1. januara 2014. godine niža stope poreza na dodatu vrednost (PDV) bude povećana sa osam na 10 odsto, a kod prometa i uvoza kompjutera i računarskih komponenti na 20 odsto.

Niža, takozvana posebna stopa, primenjuje se na osnovne životne namirnice, lekove i medicinska sredstva, hotelske i ugostiteljske usluge, novine, kompjutere.

Kako se navodi u Predlog izmena Zakona o PDV, koji je dostavljen Skupštini Srbije, očekuje se da će to povećanja PDV budžetu Srbije godišnje doneti oko 20 milijardi dinara.

Povećanje niže stope PDV je predlozeno radi smanjenja budžetskog deficita i omogućavanja funkcionisanja Republike Srbije, a jedan od razloga je i nastavak procesa usaglašavanja sa standardima Evropske unije u oblasti oporezivanja potrošnje PDV.

Kako se precizira, predlog da se promet i uvoz personalnih računara i komponenti od kojih se sastoje personalni računari oporezuje po opštoj poreskoj stopi od 20 odsto predstavlja Rešenje koje znači dalje usaglašavanje sa standardima Evropske unije u toj oblasti.

Prema predlazaču izmena Zakona o PDV, Ministarstvi finansija, očekuje se da će povećanje niže stope PDV-a stvoriti dodatne troškove građanima i privredi, jer postoji mogućnost da dovede do poskupljenja proizvoda i usluga koji se oporezuju po toj posebnoj stopi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik